علت ضعیف شدن چشم کودکان و راه‌های جلوگیری از آن

علت ضعیف شدن چشم کودکان و راه‌های جلوگیری از آن


کودکان نیز مانند بسیاری از بزرگسالان در معرض ضعیف شدن چشم و مشکلات بینایی قرار دارند. متأسفانه آمارها حاکی از این است که تعداد کودکانی که در طی چند سال اخیر دچار ضعف بینایی شده‌اند نسبت به گذشته بیشتر است. استفاده از تلفن همراه، تماشای زیاد تلویزیون، بازی‌های کامپیوتری و … همگی در سنین پایین سبب آسیب به چشم و بروز عیوب انکساری مانند نزدیک‌بینی، دوربینی و… می‌شود. ضعیف شدن چشم در کودکان به هر دلیلی که باشد، باید تحت کنترل قرار بگیرد تا از پیشرفت آن جلوگیری شود و در آینده مشکلات بیشتری را برای کودک به وجود نیاورد. والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که نظارت بر بینایی فرزندشان حتی مهم‌تر از بررسی و توجه به بینایی خودشان است چرا که کودکان اغلب قادر به بازگویی مشکلات خود نیستند و یا آن را مشکل نمی‌پندارند پس اگر مراقب و بررسی مداوم والدین نباشد ممکن است تا سنین بزرگسالی متوجه مشکل بینایی فرزند خود نشوید. برای کار بهتر است تا هر چند وقت یکبار کودک خود را برای معاینه چشم پیش اپتومتریست ببرید.

برای اینکه کودکان بتوانند استعدادهای خود را شکوفا کنند و همچنین به دنبال علاقه‌مندی‌های خود بروند و یا اینکه در بازی‌های دسته جمعی و دوستانه خود مشارکت کنند، بینایی حرف اول را در برقراری ارتباط می‌زند. در صورتی که کودک نتواند به درستی اشیا و یا افراد اطرافش را ببیند در برقراری ارتباط نیز با مشکل مواجه می‌شود و در نهایت این مشکل ممکن است سبب گوشه‌گیری کودک و ساکت و منزوی شدنش شود.

علاوه بر تماشای بیش از حد تلویزیون به خصوص از فاصله نزدیک و استفاده زیاد از گوشی و تبلت یا بازی‎‌های کامپیوتری، از دیگر دلایل اصلی ضعیف شدن چشم کودکان و بروز عیوب انکساری چشم، مسئله وراثت است. عیوب انکساری به عنوان یک عامل وراثتی از والدین به فرزندان منتقل می‌شوند و حتی ممکن است که عوامل محیطی نیز منجر به تشدید شدن این مشکل شوند. گاهی اوقات این عیوب انکساری در والدین به شکل مغلوب و پنهان شده وجود دارد؛ اما زمانی که از والدین به کودک می‌رسند خود را نشان داده و سبب ناتوانی و ضعف بینایی کودکان خواهند شد. پس به طور کلی عوامل متعددی هستند که در سنین کم سبب ضعیف شدن چشم کودکان می‌شوند که برخی از مهم‌ترین دلایل ضعیف شدن چشم کودکان عبارت‌اند از:

  • ژنتیک
  • نزدیک کردن چشم‌ها به کتاب
  • استفاده مداوم از گوشی، لپ‌تاپ، تبلت و …
  • تماشای نزدیک تلویزیون و به خصوص در شب
  • تحریک نشدن بصری چشم

مقاله پیشنهادی: خطر جدی بازی های کامپیوتری برای کودکان

مشکل نزدیک‌بینی در کودکان

مشکل نزدیک‌بینی در کودکان

در صورتی که مرحله طویل شدن رشد چشم افزایش پیدا کند، ممکن است سبب بروز نزدیک‌بینی در کودکان شود. کودکانی که مشکل نزدیک‌بینی در آن‌ها به سرعت در حال افزایش است ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های شبکیه و سایر بیماری‌های چشمی در سنین بزرگسالی خواهند بود. هنگامی که کودک مدرسه رفتن را شروع می‌کند، تمرکز بیشتری بر روی ارتباط برقرار کردن با محیط اطراف، با کامپیوتر، گوشی و کتاب خواندن می‌کند، در نتیجه چشم‌هایش ممکن است در این دوره حتی نزدیک‌بین‌تر نیز بشود پس لازم است تا در این دوره حساس اقدامات بیشتری جهت مراقب از چشمان کودکانتان داشته باشید. یکی از بهترین راه‌ها در این دوره استفاده از عینک‌ بلوکات است. عدسی موجود در عینک بلوکات دارای ویژگی فیلترینگ نورهای مضر ساطع شده از گوشی و سایر صفحه نمایشگرهای دیجیتال است و می‌تواند از چشم کودک شما به درستی محافظت کند. متأسفانه برخی از کودکان نیز به دلیل اینکه ساعات زیادی از روز را به تنهایی در خانه سپری می‌کنند، این مدت زمان را درگیر انجام انواع بازی‌های کامپیوتری می‌شوند و چشمانشان به طور مداوم بر روی صفحه نمایشگر یا تلویزیون خیره است که این کار آسیب‌های بسیار زیادی که چشم کودک وارد می‌کند و در صورت وجود عیوب انکساری حتی می‌تواند آن را تشدید کند. در چنین شرایطی والدین با تهیه کردن عینک مخصوص بازی‌های کامپیوتری، می‌توانند درصد آسیب رسیدن به چشم کودکشان را کاهش داده و از آن جلوگیری کنند.

مشکل دوربینی در کودکان

مشکل دوربینی در کودکان

به وجود آمدن مشکل دوربینی و امکان پیشرفت آن در کودکان، به دلیل کوچک بودن کره چشم آن‌ها بسیار زیاد است و حدوداً 80% از کودکان در سنین دو تا شش سالگی به مشکل دوربینی دچار اند. علائم دوربینی در کودکان مشابه بزرگسال است و کودک شما نمی‌تواند اجسام نزدیک به  خودش را واضح و کامل ببیند. گاهی اوقات هم کودکان دچار مشکل دوربینی ممکن است هیچ علائمی از خود نشان ندهند. با این حال یک کودک مبتلا به مشکل دوربینی ممکن است اغلب اوقات سر درد داشته باشد و برای دیدن اجسامی نزدیک چشمانش را کج کند و یا حتی مدام چشمانش را بمالد و یا خیلی زود از انجام فعالیت‌های چشمی خسته شود.

یکی از راه‌های درمان این مشکل در کودکان استفاده از عینک است تا مشکل چشمی آن‌ها افزایش پیدا نکند. در صورتی که فرزند شما در سنی قرار دارد که باید برای انجام کارهای درسی یا … از گوشی و تبلت استفاده کند، می‌تواند برایش عینک موبایل تهیه کنید. لنز این نوع عینک می‌تواند تا از چشمان کودک شما در برابر اشعه‌ها مضر ابزارهای دیجیتال محافظت کند و خطر شدیدتر شدن مشکل بینایی وی را کاهش دهد. همچنین در صورتی که فرزند شما در طول روز بیشتر از 4 ساعت از کامپیوتر و لپ تاپ استفاده می‌کند نیز می‌توانید با خرید عینک کامپیوتر از تشدید یا بروز مشکلات چشمی او جلوگیری کنید. این عینک‌ها دارای نوعی عدسی خاص و جدید هستند که مانع از ورود و آسیب زدن نورهای مضر نمایشگر به چشم کودکتان می‌شود.

 

مشکل تنبلی چشم در کودکان

مشکل تنبلی چشم در کودکان

تنبلی چشم در حدود 3% از افراد وجود دارد و زمانی اتفاق می‌افتد که چشم در دوره کودکی دید طبیعی نداشته باشد. این مشکل که اغلب فقط در یک چشم دیده می‌شود به دلیل اختلال دید چشم تنبل بر اثر عوامل مختلفی مانند دوربینی، نزدیک‌بینی، آستیگماتیسم، انحراف چشم و یا عدم شفافیت مسیر بینایی به وجود می‌آید. واضح نبودن دید در یک چشم و بهتر و واضح بودن دید در چشم دیگر سبب می‌شود تا مغز از میان این دو چشم، چشم سالم را برای دیدن انتخاب کند و در واقع مسیر ارسال تصویر از چشم دارای تنبلی به مغز مسدود می‌شود و در نتیجه تنبلی چشم در کودکان رخ می‌دهد. تنبلی چشم اغلب در سنین زیر 6 سال به وجود می‌آید و در بیشتر مواقع نیز توسط والدین کشف می‌شود. تنبلی چشم اگر به موقع تشخیص داده شود به راحتی قابل درمان است. درمان تنبلی چشم نیز به این صورت است که چشم سالم توسط پزشک بسته می‌شود تا به این ترتیب مغز مجبور شود تا از طریق چشم دارای تنبلی ببیند. این درمان ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد که در طول این دوره درمان، چشم سالم به تعداد دفعات مکرر باز می‌شود تا دچار مشکل تنبلی نشود. در مواردی هم که تنبلی چشم کودک ناشی از عیوب انکساری باشد، پزشک متخصص عینک مناسب با چشم را تجویز می‌کند که سبب وضوح تصاویر در چشم دارای تنبلی می‌شود.

علائم ضعیف شدن چشم در کودکان

علائم ضعیف شدن چشم در کودکان

  • ناتوانی در هنگام مطالعه
  • احساس درد در ناحیه چشم
  • سردردهای مداوم
  • احساس خستگی چشم
  • آبریزش چشم
  • حساسیت شدید به نور
  • مالش مداوم چشم
  • قرمز شدن چشم
  • هماهنگ نبودن چشم‌ها
  • ناتوانی در مشاهده اجسام دور و نزدیک
  • سرگردانی چشم

استفاده از عینک و لنز در کودکان

استفاده از عینک و لنز در کودکان

کودکان با توجه به میزان و نوع اختلال چشمی که با آن مواجه هستند، در هر سنی می‌توانند از عینک یا لنز استفاده کنند؛ اما در صورتی که کودک شما از عینک استفاده می‌کند یا قرار است از عینک استفاده کند، باید حتماً چند نکته مهم را به یاد داشته باشید:

  • اجازه بدهید تا کودکتان خودش فریم عینکش را انتخاب کند.
  • معمولاً فریم‌های پلاستیکی برای کودکان زیر دو سال مناسب‌تر است.
  • درصورتی‌که فریم عینک فلزی است بهتر است تا دسته‌های عینک نیز فلزی باشند.
  • استفاده از بند کشی برای عینک کمک می‌کند تا کودک عینکش را راحت‌تر نگه دارد.
  • در صورت نیاز به استفاده از لنز حتماً دقت کنید تا از لنزهای نازک‌تر خریداری کنید.
  • لنزهای پلی کربناتی معمولاً بهترین نوع لنز برای کودکان هستند.
  • از عینک‌هایی با عدسی بلو کنترل یا بلوکات برای کودکانتان استفاده کنید تا درصد آسیب رسیدن به چشمشان را کاهش دهید.
  • از برندهای معتبر و معروف برای خرید عدسی و عینک کودکتان استفاده کنید. دو برند بسیار محبوب و مطرح هویا و زایس ارائه دهنده بهترین عدسی‌ها و عینک‌های مخصوص کودکان اند.

برند هویا

برند هویا

عینک هویا با وجود طراحی عالی و منحصربه‌فرد و دوام بالا به یکی از بهترین برندهای تولید کننده عینک و عدسی طبی در جهان تبدیل شده است. این برند ژاپنی با دارا بودن ویژگی‌هایی مانند ضریب شکست متنوع، دارا بودن پوشش آب‌گریز، مقاومت بالا در مقابل خط و خش و ضربه و… به یک انتخاب خاص و عالی تبدیل شده‌اند. شما عزیزان می‌توانید انواع عینک‌های طبی با عدسی بلوکات و بلو کنترل را از فروشگاه تخصصی عینک امیر خریداری کنید.

برند زایس

برند زایس

عینک زایس، یکی از بهترین و خوش‌قیمت‌ترین و قدیمی‌ترین برند عینک‌های طبی آلمانی است که در تمام سال‌های فعالیتش، خودش را به خوبی نشان داده و توانسته تعداد زیادی از افراد دنیا را جذب خود کند. عینک‌های زایس در سراسر دنیا فروش دارند و روز به روز نیز بر طرفداران آن افزوده می‌شود. اگر قصد خرید یک عینک خوب و بادوام با عدسی بلوکات یا بلو کنترل را دارید، عینک‌های زایس بهترین انتخاب برای شما هستند.

preloader