در ابتدا برای مرورِ اینکه یک اپتومتریست کیست و چه تخصصی دارد، اینگونه باید بیان نمود که چشم، بی هیچ شکی یکی از حساسترین اعضایِ بدن است که باید از آن مراقبت نمود و سلامتِ آن برای داشتنِ یک زندگیِ راحت و با کیفیت، مهم و حیاتی است. پس در وهله اول باید خیلی جدی ودقیق به آن اهمیت قائل شویم و تحت هیچ شرایطی به آن بیتوجهی نکنیم و سپس به صورتِ منظم و پیاپی با معاینه چشم توسطِ متخصصین این حوزه، از سلامتِ آن اطمینان حاصل کنیم. با عینک امیر همراه باشید.
به وجود آمدنِ هر گونه مشکلِ کوچک در بینایی و ساختارِ آناتومیکیِ چشم میتواند سببِ اختلالِ جدی در بسیاری از فعالیتهای روزمره ما شود. از اینرو مراقبت از چشمها و انجام معاینه چشم بهموقع و منظم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. ( باید توجه داشت که امروزه با پیشرفتِ تکنولوژی و آنلاین شدنِ اکثرِ فعالیتهای روزمرهی ما، یکی از مهمترین دلایلِ آسیب دیدنِ چشم، استفاده طولانی مدتِ ما از وسایلِ دیجیتالی نظیرِ موبایل، تبلت، مانیتورهای بزرگ و کامپیوتر است که قطعا برای جلوگیری از این آسیبِ جدی، لازم است تا از عدسی عینک بلوکنترل باکیفیت که تحت عنوانِ عینک کامپیوتر نیز نامگذاری میشود استفاده نمود.)
بدین منظور لازم و ضروری است تا ابتدا با تخصصهای مربوط به این حوزه آشنا شویم، و سپس با مراجعه به متخصصِ مناسب و با تجربه که سابقه فعالیتِ درخشانی نیز دارد، از این عضوِ بسیار مهم و تاثیر گذار به خوبی مراقبت کنیم و خدایی ناکرده در صورتِ نیاز، با معاینه چشم و درمانهای بهموقع مانع از وخیم شدنِ مشکلات چشمیِ خود شویم. ( لازم به ذکر است که براساسِ بازخوردهای مثبتِ خودِ شما، استفاده از عینک موبایل نقشِ بسیار مهم و بزرگی در محافظت از چشمانتان خواهد داشت.)
پیشنهادِ ما به شما این است که درصورت بروزِ هرگونه مشکل در وضوحِ دید، مثلا علائمی نظیرِ خشکی چشم، خستگیِ زودهنگام، اختلال در کیفیتِ خواب و سردردهای بیموقع …
در سریعترین زمانِ ممکن برای معاینه چشم خود به متخصصانِ چشم پزشک و اپتومتریست مراجعه نمایید و بعد از دریافتِ نسخهی مربوط به چشمانتان، در صورتِ نیاز به ساخت عینک
به عینک ساز مراجعه کرده و فریم عینک طبی نمره دار یا بدون نمره آنتی رفلکس و بلوکنترل خود را تهیه نمایید.
راستی، اگر درباره مراحل ساخت عینک طبی کنجکاو هستید و علاقمندید تا نحوه ساختن عینک طبی را بیاموزید، بر رویِ لینکِ آبی رنگِ آن کلیک کنید.)
در این مقاله به صورتِ کامل توضیح خواهیم داد که اپتومتریست کیست و چه تفاوتی با چشم پزشک دارد؟
پس اگر شما هم به دنبال پاسخِ این سوال هستید، تا پایانِ این مقاله همراهِ emiroptic باشید.
اپتومتریست کیست؟
همانطور که گفته شد، اپتومتریت (یا بیناییسنج) با چشمپزشک متفاوت است. با اینکه همهی ما فکر میکنیم که این دو رشته، یِکی هستند اما اینطور نیست!
در این بخش به صورتِ مختصر و مفید، به جزئیاتِ وظایفِ اپتومتریست (یا اوپتومتریست) میپردازیم. و آنها را مرور میکنیم.
مراجعه به بهترین مرکز اپتومتریِ محلِ سکونتِ خود و معاینه توسطِ اپتومتریستِ متخصص، در واقع شروع و خطِ اولیهی درمانِ چشمانتان است که مشکلاتِ غیرتهاجمی و بهنوعی مراقبتهای اولیه در حوزه بینایی را شامل میشود. در نظر بگیرید که از نظر اکثر اپتومتریست ها ، عینک زایس یکی از عینک های بی نظیر موجود در بازار در ایران است.
رشتهی اپتومتری چیست ؟ این رشته ترکیبی از علمِ فیزیک و پزشکی است که به پیشگیری، تشخیص و اصلاح اختلالات و ناهنجاریهای بینایی میپردازد.
در پاسخ به این سوال که اپتومتریست کیست؟ میتوان گفت که اپتومتریست پزشک نیست! بلکه متخصص بینایی سنجی است که با استفاده از تجهیزات و دستگاه های بینایی سنجیِ تایید شده و حرفهای، شما را معاینه میکند و یک ارزیابیِ کلی و دقیق از سلامت و کیفیتِ بیناییِ چشمانتان به صورتِ نسخه رسمی و معتبر، به شما ارائه میدهد و با تشخیصِ وضعیتِ شُما، اکسسوریهایی مثلِ عینک طبی یا بدون نمره و یا لنزهای چشمی تماسی را درونِ آن نسخه تجویز مینماید تا شما بتوانید محصولاتِ خود را از فروشگاههایِ عینکسازیِ معتبر تهیه نمایید.
همچنین ارائه آموزشهای مربوط به مراقبتهای بهداشتی و همچنین ورزشهای چشمی و غیره نیز، جزوی از تخصص و وظایفِ مهم در حوزه کاریِ یک اپتومتریست معتبر و باتجربه میباشد. اپتومتریست به طور قطع باید دانش و مهارت لازم برای تشخیص دادنِ مشکلِ شما را داشته باشد و بتواند با تجویزِ مناسبترین و موثرترین راه برای بهبود وضعیت چشمانتان، شما را راهنمایی نماید.
چه کسی به اپتومتریست مراجعه میکند؟
کسی که مواردی مثلِ تاریِ دید و ضعفِ در بینایی احساس میکند و یا از خشکی چشم و قرمزیِ آنها رنج میبرد. ( این مورد بیشتر برای کسانی که از بلوکنترل استفاده نمیکنند اتفاق میافتد.)
بیماری هایی مثل تنبلی چشم، کوررنگی، آب مروارید و….
اپتومتریست هم با استفاده از عینک، لنزهای تماسی و سایر مداخلات اولیه پزشکی، اقدام به بهبود و درمان آن مینماید آن هم به صورت کاملا تخصصی و حرفهای.
اما اگر نیاز به درمانهای داروییِ خاص و یا جراحیِ تخصصی باشد، اپتومتریست بیمار را به یک چشم پزشک ارجاع میدهد.
لازم است تا دوباره یادآوری نماییم، اپتومتریست جراح چشم پزشک نیست، بلکه میتواند با ارائه مراقبتهای قبل و بعد از عمل به بهبودی بیمار کمک کند.
تعیین نمره عینک و تجویزِ نسخه عینک طبی یا بدون نمره بلوکنترل و همچنین تجویزِ لنز طبی چشمی (Contact Lens) مناسب، و همچنین تمریناتِ عضلاتِ چشم برای بیناییِ بهتر، انجام تستهای بینایی سنجی مثل میدان دید، دید بعد، دید رنگ و سایر تستهای پاراکلینیکی و تخصصی، باید جزوی از دانشِ علمی و تحصیلیِ یک اپتومتریستِ باتجربه و تحصیلکرده باشد. همچنین درمان بعضی بیماریها مثلِ تنبلی چشم، انحرافِ دید، عیوب انکساری، فشارِ چشم و…همگی از وظایف اپتومتریست هستند.
اپتومتریستها در دوران تحصیلات دانشگاهی خود، بهطور کاملا تخصصی و حرفهای، با ساختارِ آناتومیکیِ چشم آشنا میشوند و تخصص لازم برای بررسی کاملِ وضعیت چشم را کسب مینمایند تا بتوانند به بهترین و حرفهای ترین شکل ممکن به شما مراجعین محترم، خدمت رسانی نمایند.
وظایف اپتومتریست چیست؟
- انجام معاینات و تستهای بینایی سنجی
- تشخیص اختلالات و بیماریهای چشمی مثل (گلوکوم یا کوررنگی و آب مروارید و…)
- درمان بیماریهای عیوب انکساری مثل نزدیک بینی و دوربینی و آستیگماتیسم
- تجویز عینک و لنزهای تماسی ( امروزه عینک بلوکات و بلوکنترل بیشترین تجویز و استفاده را دارند.)
- کمک به بهبود کیفیت بینایی و ارائه راهکارها و توصیههای بهداشتی و مراقبتی و…
- پیشگیری از صدمات و بیماریهای چشمی
- عینک سازی (ساخت عینک، تعمیر عینک، تنظیم لنز تماسی و…)
- بررسی اعصاب بینایی و کنترل و تنظیم فشار داخل چشم
- ارزیابی عملکردهای مختلف بصری و سیستم بینایی
در صورتیکه اپتومتریست برای تهیه عینک مراجع را به عینک ساز دیگری ارجاع دهد، وظیفه عینک ساز این است که مطابق با نسخه اپتومتریست و بدون مداخله در نمره عینک مراجع را راهنمایی کند. در واقع کار عینکساز مشاوره برای انتخاب فریم متناسب با صورت مراجع و اندازه گیریهای دقیق چهره است.
تفاوت اپتومتریست و چشم پزشک
حالا که متوجه شدیم اپتومتریست کیست و چه کارهایی انجام میدهد، میتوانیم به تعریف تخصص چشم پزشکی بپردازیم. چشم پزشکی یکی از تخصصهای رشته پزشکی است که مرتبه بعدی درمان یعنی درمانهای تهاجمی را شامل میشود. این تخصص شامل اقدامات دارویی و جراحی برای آن دسته از مشکلات چشمی است که با اقدامات اپتومتری (عینک و لنز و تمرینات بینایی) حل نشده و اپتومتریست بیمار را به چشم پزشک ارجاع داده است.
محصولات پیشنهادی که توصیه می کنیم، حتما آن ها را بررسی کنید: عینک اسیلور و عینک توکای
چشم پزشک در این مرحله با معاینه اعصاب بینایی، بیماریهای مختلف چشمی از جمله عیوب انکساری، آب مروارید، گلوکوم و… را بهطور قطعی تشخیص میدهد. سپس با مداخلات دارویی و درصورت لزوم جراحی اقدام به درمان بیمار میکند.
جالب است بدانید که چشم پزشکان عموما در دوره تحصیل خود مشغول یادگیری پروسه جراحی هستند و فقط دو دوره کوتاه در مورد تجویز عینک میگذرانند. درحالیکه از حدود 160 واحد درسی در مقطع کارشناسی اپتومتری نزدیک به 100 واحد در مورد تجویز عینک و لنزهای تماسی و… است.
پس میتوانیم در پاسخی دیگر به سوال اپتومتریست کیست؟ بگوییم اپتومتریست همان کسی است که برای مشکلات اولیه چشمی و ضعف بینایی و… در ابتدا باید به آن مراجعه کنید.
به زبانی دیگر تجویز عینک برخلاف تصور عمومی در حیطه تخصص اصلی اپتومتریستهاست نه چشم پزشکها! هرچند که ممکن است چشم پزشکها هم این کار را انجام دهند، اما بهتر است برای هر مشکل به متخصص مربوط به آن مراجعه شود.
چه زمان به اپتومتریست مراجعه کنیم؟
مراجعه زود هنگام به اپتومتریست در سنین پایین میتواند از بسیاری از اختلالات بینایی در آینده جلوگیری کند. پس منتظر نباشید تا به مشکلات بینایی دچار شوید و سپس به فکر درمان بیفتید، چراکه پیشگیری بهتر از درمان است. بهطورکلی بهتر است تا قبل از 3 سالگی هر 6 ماه یکبار تست بینایی سنجی توسط اپتومتریست انجام شود.
بعد از پایان سه سال تا سن 25 سالگی باید در فواصل زمانی یکساله معاینات بینایی انجام شود. سپس تا پایان 40 سالگی اگر مشکل خاصی در بینایی وجود ندارد، هر دو سال یکبار باید به اپتومتریست مراجعه شود. از 40 سالگی به بعد هم با توجه به امکان بروز پیرچشمی بهتر است سالی یکبار معاینه بینایی انجام دهید.
چگونه یک اپتومتریست شویم؟
حال که فهمیدید اپتومتریست کیست؟ اگر علاقهمند به فعالیت در این حوزه هستید، بهتر است مسیر تحصیلی ورود به این حرفه را بدانید. همانطور که گفتیم اپتومتری جز رشتههای پزشکی نیست. این رشته یک رشته مجزاست که مستقیما با کنکور کارشناسی میتوان به آن راه یافت و سپس تحصیلات تکمیلی را در مقطع ارشد و دکترا ادامه داد.
البته در بعضی از کشورها میتوان از همان ابتدا با قبولی در مقطع دکترای پیوسته مستقیما وارد دانشگاه شد و تا درجه دکتری بهطور پیوسته تحصیل کرد. لازم به ذکر است که این شغل جز مشاغل پردرآمد و خوش آتیه است که متاسفانه در ایران ظرفیت پذیرش پایینی هم دارد.
در نتیجه شما برای اپتومتریست شدن باید با کنکور وارد مقطع کارشناسی یا دکترای اپتومتری شده و پس از گذراندن تحصیلات 4 یا 8 ساله خود در این رشته فارغ التحصیل شوید. پس از پایان این دوره، میتوانید با مدرک تحصیلی خود اقدام به تاسیس کلینیک یا موسسات درمانی اپتومتری کرده و در این حوزه فعالیت کنید. برای اطلاعات بیشتر مقاله ویژگی های عینک طبی را با دقت مطالعه کنید.
تفاوت مسیر تحصیلی اپتومتریست و چشم پزشک
پس از پاسخ به سوال اپتومتریست کیست؟ و توضیح مسیر تحصیلی آن، نوبت به مسیر تحصیلی چشم پزشک میرسد. متخصص چشم پزشک یا ophthalmologist مانند سایر رشتههای پزشکی ابتدا طی 7 سال دوره پزشکی عمومی را گذرانده و سپس وارد تخصص چشم پزشکی میشود.
با گذراندن دوره بینایی سنجی و استاندارد مراقبت از چشم، انترنی و سپس رزیدنت چشم پزشکی در بیمارستان، وارد بازار کار شده و به عنوان چشم پزشک به فعالیت میپردازد. میتوان این طور توضیح داد که تفاوت این دو رشته مانند تفاوت رشته دندانپزشکی عمومی با جراح دهان و دندان است.
در نظر داشته باشید که می توانید برای خرید عینک متناسب با نیاز خود، محصولات زیر را بررسی کنید:
عینک کداک 1.56 ، عینک کداک 1.6 و عینک دایول 1.56
بررسی روشهای درمانی اپتومتری
به طور کلی درمانهای اپتومتری بیشتر بر پایه پیشگیری و مراقبتهای چشمی هستند. البته تعدادی از درمانها هم مانند استفاده از عینک یا لنز طبی، جز درمانهای اصلاحی محسوب میشوند. عمده اختلالات بینایی مانند دور یا نزدیک بینی و ضعف در بینایی حاصل یک نوع اختلال در سیستم انکساری چشم یعنی همان قرنیه و عدسی است.
این مشکل باعث میشود شکست نور در چشم به درستی اتفاق نیفتد و در نهایت ایجاد یک تصویر واضح روی شبکیه به مشکل بر بخورد. درمانهای فیزیکی و وسایل کمک بینایی مثل عینک موجب اصلاح مسیر پرتوها به چشم میشوند و از این طریق به شکلگیری درست تصویر کمک میکنند.
در نتیجه اپتومتریست کیست؟ کسی که با استفاده از علم فیزیک و عدسیهای مناسب به هدایت پرتوها و اصلاح مسیر آنها به چشم منجر به شکست درست نور شده و به ایجاد تصویر واضح کمک میکند. در واقع تا زمانی که از عینک استفاده کنید، بینایی تصحیح میشود. اما درمان قطعی یعنی اصلاح انحنا قرنیه در این روش اتفاق نمیافتد.
روش دیگر درمانی در اپتومتری بهرهگیری از لنزهای تماسی است که در مواردی به جای عینک توصیه میشود. این روش نسبت به عینک کمی حساستر و استفاده از آن سختتر است.
بهتر است فقط در موارد خاص و با رعایت توصیههای بهداشتی و ایمنی انجام شود. بهطور خاص این روش برای افرادی است که مشکلات انکساری آنها شدید باشد مثل نزدیک بینی شدید یا قوز قرنیه که عینک کمکی به بهبود بیناییشان نمیکند.
از طرفی برای کسانی که ظاهر عینک برای آنها از نظر زیبایی مطلوب نیست، استفاده درست از لنز میتواند به حل مشکل بینایی آنها کمک کند. پس همانطور که درجواب اپتومتریست کیست؟ گفتیم، کسی است که با استفاده از لوازم کمک بینایی به حل مشکلات بینایی میپردازد. استفاده از لنز طبی به جای عینک هم یکی از روشهایی است که میتواند توسط اپتومتریست در شرایط خاص توصیه شود.
سابقه استفاده از این لنزها در ایران به سه دهه اخیر برمیگردد و تا به حال در موارد مناسب بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. همچنین امکان استفاده از لنزهای طبی با رنگهای مختلف برای منظور زیبایی هم ممکن است. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله بهترین مارک عدسی عینک طبی کدام است؟ مراجعه کنید.
شیوه دیگر اصلاح بینایی و عیوب انکساری، لیزیک یا اصلاح با استفاده از لیزر است. از آنجا که این روش نسبتا جدید است نمیتوان به قطعیت درمورد عوارض بلند مدت آن اظهار نظر کرد. همچنین هزینه بالا و امکان بازگشت نمره چشم به حالت قبلی و امکان بروز مشکلات چشمی دیگر باعث میشود فعلا جز روشهای مطلوب برای همه نباشد.
جمع بندی
در این مقاله به اختصار به این مطلب پرداختیم که اپتومتریست کیست و چه تفاوتهایی با چشم پزشک دارد. بهطور خلاصه اپتومتریست کسی است که برای معاینههای اولیه و درمانهای غیر دارویی و غیر تهاجمی مثل تجویز عینک و ورزشهای چشمی بهتر است ابتدا به او مراجعه کنید. همچنین درمان مشکلات جزیی مثل خشکی چشم یا عفونت و مواردی از این دست در حیطه وظایف اپتومتریست است.
اما اگر مشکلات چشمی خاص مثل آبمروارید یا گلوکوما و… دارید و یا اپتومتریست برای شما این تشخیص را داده است که نیاز به درمانهای گستردهتر دارویی و یا جراحی و… دارید، لازم است به چشم پزشک مراجعه کنید.
امیدواریم اطلاعات این مقاله بیماران را در جهت انتخاب درمانگر مناسب یاری دهد. همچنین افراد علاقهمند به این حوزه بتوانند تخصص مورد نظر خود را به درستی انتخاب کنند.
در پایان اگر قصد خرید عینک بلوکنترل از بهترین برندها مانند عینک هویا دارید میتوانید بررسی و خرید انواع عدسیها را در سایت ما مشاهده بفرمایید.